Et stort udviklingsprojekt støttet af Miljøstyrelsen har blandt andet som formål at udvikle brandsikrede kassetter af strå til montagebyggeri. Resultaterne af flere brandtests ser lovende ud.
Tre forskellige slags konstruktioner er indtil nu blevet testet hos DBI, Dansk Brand- og Sikkerhedsteknisk Institut. Især det ene af de to senest testede præfabrikerede tækkede elementer klarede sig godt.
”Vi er meget positive over de umiddelbare testresultater”, siger projektleder Mia Fossing Frederiksen fra DBI og fortsætter: ”Nu skal vi lige blive færdige med de endelige målinger, og så skal vi i gang med at optimere på den ene af konstruktionerne, før vi foretager yderligere nedskalerede tests. Til sidst er det fortsat planen at gennemføre en fuldskalatest”.
Målet med projekt ”Det biogene montagebyggeri – konstruktion, brand og arkitektur” er at udvikle præfabrikerede konstruktioner i biogene materialer til anvendelse i montagebyggeri i flere etager.
Reduceret brandrisiko
En væsentlig del af udviklingsarbejdet er at teste brændbarhed og brandsikkerhed, fordi materialerne er træ og halmvægge beklædt med tagrørstækkede facadeelementer. Det viser sig, at det faktisk er muligt at reducere brandrisiko og brandspredning.
Der tækkes for eksempel på fast underlag i form af krydsfiner. Det er i sig selv brandhæmmende at tække på den måde, fordi der ingen luft er til at nære ilden, når der tækkes på plader frem for den traditionelle tækning på lægter med luftventilation bag stråtaget.
En lerplade bag laget af strå er et andet element, der hæmmer brand og forskerne fra CINARK, Center for Industriel Arkitektur med særlig fokus på byggeteknik, bygbarhed og arkitektonisk udtryk, har opsamlet følgende erfaringer efter de seneste brandtests:
- Lerpladen virkede efter hensigten ved at konstruktionen brændte mere kontrolleret.
- Flammeafbøjeren med fibercement virkede mere funktionsdygtig end den af stål.
- Det blev igen bekræftet, at en tæt tækkemetode er effektiv imod brandspredning.
- Inddækninger ved vinduesåbninger er særlige opmærksomhedspunkter ift. at undgå brandspredning
- Sammensætningen af forskellige typer biogene materialer mhp. brandsikring fører til nye byggetekniske løsninger og æstetik.
Fuldskalatest i vente
Projektet ledes af CINARK – Center for Industriel Arkitektur ved Det Kongelige Akademi i samarbejde med DBI, entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen, halmelementleverandøren EcoCocon samt tækkefirmaet Horneby og Hemmed Tækkefirma og forventes afsluttet i 2026.
Inden da vil en fuldskalatest have fundet sted, hvori indgår alle de erfaringer, der er indsamlet igennem en efterhånden lang række brandtests af tækkede facader. Det nuværende projekt er en videreførelse af det forudgående MUDP-projekt ”Tækkede Facader til den Grønne Omstilling”. Begge er støttet af Miljøstyrelsens Miljøteknologisk udviklings- og demonstrationsprogram – MUDP
I sidste ende er målet er at udvikle en konstruktion, der kan danne grundlag for brandrådgivere i brandklasse 3 og 4, når de vurderer og godkender byggeri med biogene materialer, fordi der ingen præaccepteret løsning er for f.eks. tækkede facader.





Fotos: Frederik Gade Lind
LÆS OGSÅ DBIs artikler:
Et skridt nærmere fuldskalatest af stråfacade
Brandtest af stråkonstruktioner skal føre til mere biogent byggeri
Se filmen fra Enemærke & Petersen:
https://eogp.dk/nyheder/forskningsprojekt-biogene-byggematerialer