Fremtidens byggeri skal i bedre balance med planetens grænser, lyder det fra Det Kongelige Akademi, Arkitektskolen i København. Derfor er et af skolens spændende bud på fremtidigt byggeri udført af strå, vel at mærke strå på facaderne. Det er en mikrobolig, som nu vises på verdens mest betydende udstilling for arkitektur, Venedig Biennalen, som åbnede 10. maj.
Politikens arkitekturjournalist Karsten S. Iversen skrev 12. maj om den danske udstilling, at den er blandt de mest velbesøgte:
”…årets udgave er også bare en af de bedste og mest konsekvente pavilloner på Venedig Biennalen”.
Mikrobolig med strå
Herunder viser vi fotos af mikroboligen ”Deserta Ecofolie” og fra processen med at lave den. Det hele er er udsprunget af CINARKs (skolens afdeling for Industriel Arkitektur) samarbejde med tækkebranchen. Samarbejdet er bl.a. kommet til udtryk i to udviklingsprojekter, begge støttet af Miljøstyrelsen; strå er nemlig det mest klimavenlige tag- og facademateriale.
Det igangværende projekt – ”Det biogene montagebyggeri – konstruktion, brand og arkitektur” – har fokus på tækning af facadeelementer og udvikling af en bæredygtig brandsikring, højst sandsynligt ved at anvende ler som en del af elementet.












Det er professor Anne Beim, der i en årrække har haft fokus på strå. Det hele begyndte, da Anne sad i bestyrelsen for det daværende ”Stråtagets Kontor”, branchekontor for den danske tækkebranche. Hun fik derved øget kendskab til strå som materiale, og det førte flere spændende projekter på arkitektskolen i København med sig.
I 2020 stillede Anne Beim sig i spidsen for det første projekt med fokus på at udvikle klimavenlig brandsikring med støtte fra Miljøstyrelsen.
Det nuværende projekt gennemføres i samarbejde med DBI, Dansk Brand og sikringsteknisk Institut, EcoCocon Danmark Aps, entreprenørfirmaet Enemærke og Petersen, Tækkefirmaet Horneby og Hemmed Tækkefirma.
Tilbage til Venedig
Arkitektskolen i København har fire projekter på udstillingen i Venedig, og dekan for arkitektur på Det Kongelige Akademi, Jakob Brandtberg Knudsen, siger bl.a. til Dagens Byggeri:
”Vi er stolte af at være markant til stede i en stor, international kontekst og vise, hvordan ny forskning i arkitektur blandt andet kan koble biogene og lokale materialer samt digitale og traditionelle teknologier”.
Arkitekturbiennalen i Venedig afholdes hver andet år, og sidste åbningsdag er 23. november 2025.
Dansk arkitekturakademi viser sig frem på international biennale – Dagens Byggeri
Deserta Ecofolie | Det Kongelige Akademi
Det Kongelige Akademi flot repræsenteret på Venedig Biennalen 2025 | Det Kongelige Akademi