Storbyggeri med strå breder sig

Sundsskolen på Falster har med sine tækkede facader bevist, at det er muligt at bygge stort med strå, som i dette tilfælde er de tagrør, der bruges til næsten alle stråtage i Danmark. Med sine 8.500 kvadratmeter bygning og et budget i omegnen af 200 millioner kroner er skolen i Guldborgsund Kommune det andet store, offentlige byggeri med bæredygtighed i højsædet.

Det første var Vadehavscenteret i Vester Vedsted, som stod færdigt i 2017. Begge byggerier har, ganske fortjent, vundet internationale priser og fået meget omtale i kraft af en helt ny måde at anvende det biologiske materiale i nutidig og visionær arkitektur.

Henning Larsen Arkitekter og Skala Arkitekter gik sammen og vandt i konkurrence med tre andre bud på skolebyggeriet. For bygherren var den dristige facade af strå i det halvcirkulære byggeri en væsentlig grund til at netop dette projekt blev vinder.

Tradition for tækkede facader

”Vi tog udgangspunkt i den helt unikke tradition for at bruge tagrør på facaderne, som ses i Hesnæs på Falster. Håndværksmæssigt er det udført på en anden måde, men vi kunne fortsætte tradition og fortælling om, at strå også kan bruges som facadebeklædning”, siger arkitekt Per Ebbe Hansson fra Henning Larsen Arkitekter.

Efter at byggeriet var tegnet og havde vundet opgaven trådte det nye bygningsreglement BR 18 imidlertid i kraft. Og nu viste det sig, at tækkede facader ikke er en præaccepteret løsning, som er det begreb, BR 18 opererer med. Der måtte derfor to brandtests til på DBI, Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, før byggeriet kunne sættes i gang.

To gange blev der sat ild til store mockups, brandhastighed, udbredelse, temperatur og meget andet blev målt og registreret hos DBI. Det var fra start klart, at facaden skulle sikres med brandsikre sektioner for at hindre en evt. brand i at brede sig til hele bygningens facade.

Testene viste bl.a., at zink smelter og at brandhæmmet træ ikke er tilstrækkeligt til at hindre branden i at brede sig til næste sektion. Disse materialer blev erstattet af stål, gips, cement og mineraluld i den anden test, og her bestod stråfacaden testen.

Tækket på fast underlag

Hele facaden er tækket på fast underlag af krydsfiner, så der ingen bagvedliggende luft kan komme til ilden, hvis der skulle opstå brand.

Testene viste, at brandvæsenet har rigelig tid til at nå frem, inden der sker en gennembrænding, fordi branden relativt hurtigt bliver til en glødebrand, der udvikler sig langsomt.

”Sektioneringen er et kompromis i forhold til vores oprindelige idé, men vi fik en tækket facade. Vi har lært, at det for det første kan lade sig gøre og for det andet, at det tager ekstra tid at få sådan en godkendelse igennem”, siger Per Ebbe Hansson, Henning Larsen Arkitekter og fortsætter:

”Når det kunne lykkes med Sundsskolen, så kan det også lykkes andre steder. Det koster lidt ekstra, men ud af et budget på et par hundrede millioner kroner er det jo ikke dét, der vælter læsset, hvis bygherren som i dette tilfælde ønsker at fastholde f.eks. strå som facadeløsning”.

Færdig i 2026

Sundsskolen i Sundby blev ramt af, at totalentreprenøren gik konkurs, Corona og leveringsproblemer som følge af krigen i Ukraine. Dermed er byggeriet forsinket, men tækkearbejdet er færdigt. Byggeriet forventes færdigt i 2026. Skolen får plads til ca. 580 børn og ca. 100 medarbejdere.

I øvrigt er det den første svanemærkede skole i Danmark.

Alt tyder på, at et tredje storbyggeri med tækkede facader er undervejs: Et regenerativt byggeri i Skive med 40 boliger, fælles kontorfaciliteter, værksteder og et stort samlingsrum er under projektering.

Stråtags-Info følger projektet i Skive og vender tilbage med en artikel.

Fotos: Rasmus Hjortshøj og Per Ebbe Hansson. Animationer: SORA Images

Læs også

DBI skriver om brandtestene:
https://brandogsikring.dk/nyhed/2023/alternativ-dokumentation-giver-straataekt-facade-paa-skole

Henning Larsen Arkitekter om skolen i Sundby:
https://henninglarsen.com/projects/sundby-school