Fra uddødt til levende fag

For første gang nogensinde har Sverige nu gang i en egentlig uddannelse for tækkefaget. 6 tækkemænd og 2 tækkekvinder begyndte på den nye uddannelse i september, og forløbet går rigtig godt, fortæller den ansvarlige, Joar Nilsson, som både underviser på skolen og er formand for den svenske organisation, Svenska Stråtaktäckarföreningen (https://stratak.info/

Uddannelsen er to-årig og foregår på Dacopo Mariestad; den er udviklet i samarbejde med Hantverkslaboratoriet ved Göteborg Universitet. Ved siden af sig har Joar Nilsson en erfaren hollandsk tækkemand, Richard van Kempen.

I 1980erne var tækkefaget så tæt på at være uddødt, som det kunne være.  Et par svenskere, et par hollændere og danske tækkere holdt gang i stråtagene i Sverige, som primært findes i den sydlige del af landet. I dag er der højst 50 tækkemænd i Sverige, så det et på høje tid at øge antallet.

“Behovet for at øge antallet er stort”, siger Joar Nilsson og fortsætter:

”Vi kan vanskeligt påtage os ansvaret for at holde Sveriges museumsbygninger ved lige pga. mangel på arbejdskraft og mangel på viden, så der er en risiko for, at de traditionelle teknikker går i glemmebogen. Der er store lokale variationer på stråtag her i landet; derfor er uddannelsen vigtig og lægger stor vægt på at videregive de gamle tækketraditioner”.

Joar Nilsson, Foto: Erika Árnadóttir
Sveriges første moderne bygning med strå, Naturrum Tåkern. Foto: Henry Stahre

Sverige har kigget meget på udviklingen i både Danmark og især Holland, hvor der årligt opføres flere tusinde nybygninger med strå på både tag og facader.

Så de 8 kommende tækkere skal også lære den moderne tækketeknik med skruer og brandsikring.

Flere af Sveriges kendte arkitekter udtrykker begejstring for stråtaget som en af løsningerne på at nedbringe byggeriets andel af klimabelastningen.

Nybygning ved Eriksberg Vildtpark, Blekinge

”Stråtaget er bæredygtigt på alle måder. Det har en isolerende evne og kan formes på organiske måder. Jeg mener, det er noget, der bør bruges i moderne byggeri”, siger Thomas Sandell, arkitekt bag en af Sverige nye bygninger med strå, indgangspartiet til Eriksbergs vildtpark i Blekinge.

Der er 8 unge i gang på den nye uddannelse

SVT Nyheter: Sveriges första yrkeshögskoleutbildning för stråtakläggare i Mariestad