”Husbåd til Ho” hedder den, tegnet af kunstneren Simon Starling og tækket af Jeff Brankley og Bjarne Johansen. Den kan ses ved Ho på den jyske vestkyst og er inspireret af Thor Heyerdals papyrusbåde Ra 1 og 2. Den blev tækket i 2023 sammen med fire bolivianere, hvoraf den enes bedste bedstefar var med til at bygge Ra 2.
Husbåden leder tankerne i retning af Noahs Ark og er tækket med mischanthus, en særlig art elefantgræs, som er velegnet til tækning.
Fotos: Simon Starling
Midt i den helt nye bydel, Aarhus Ø, ligger der to tækkede bygninger i café-området ved vandet. Stråtaget blev ellers smidt ud af byerne for længe siden, men nutidens muligheder for brandsikring medfører, at taget igen kan finde plads i f.eks. Aarhus.
Den anden billedserie viser et ombygget landhus i Aarhus Syd med et helt nyt udtryk pga. det avancerede stråtag. Begge projekter er udført af Hemmed Tækkefirma.
Den runde af disse ”tækkede skulpturer” stod midt i Bellacenteret under modeugen ”Copenhagen Fashion Week” i 2024. Der blev indrettet bar omkring den, og den skal efterfølgende bruges af firmaet Bestseller.
Den firkantede stod på Søren Kirkegaards Plads midt i København, da Realdania gennemførte projekt ”Fire til en Planet”, som satte fokus på, at vi i Danmark bruger jordklodens naturressourcer i en hastighed svarende til, at vi havde fire planeter til rådighed. Byggeriet står for op mod 30 procent af CO2-udledningen.
Begge projekter er tækket af tækkefirmaet Horneby.
Vadehavscenteret i Vester Vedsted er blevet et ikon for ny arkitektur med strå. Det er tegnet af arkitekten Dorte Mandrup. Vadehavscenteret er tækket af Kim Andersen, Arne Klüwer og Ruud Conijn. Fotos: Adam Mørk
Tækkemand Ruud Conijn, Hemmed Tækkefirma, tækker på sommerhus syd for Aarhus. Det blev døbt ”Villa Strå” af arkitekterne, Loop Architects. Fotos: Jacob Due
Lodret tækning på ombygget villa på Stevns, hvor Tækkemester Caspar Hall selv ændrede udseende og karakter på ejendommen ved at tække tagrør på facader af både hus og garage.
Sådan ser den nye sognegård i Ringe ud, tegnet af den afdøde arkitekt Jan Skovsende Hansen, som var en stor fan af stråtaget. Løsningen med stråtag blev valgt ud af tre bud på en ny sognegård – det var samtidig det billigste byggeri.
Dette smukke tag er tækket af en række selvstændige tækkemænd, der arbejdede sammen. Der er 1.500 kvadratmeter stråtag fordelt på 4 længer.
Her ses eksempler på inddækning, skorsten og rygning (mønning) udført med kobber. Også i Danmarks største byggeri med stråtag, Enjoy Resorts Rømø, er der anvendt kobber, som holder lige så længe som taget. Der er 20.000 kvadratmeter stråtag på centeret fra 2008.
Her på Jomfrubakken ved Mariager blev der bygget nyt, efter at længen med Bed & Breakfast var brændt ned som følge af en skorstensbrand. Ejerne var ikke i tvivl om, at der skulle strå på taget igen. Med brandsikring og Velux-vinduer. Der er 14 Velux-vinduer i den 625 kvadratmeter store bygning.