Lokalet var fyldt på Building Green i Aarhus onsdag 9. april, da der blev debatteret ”Veje til biobaseret byggeri”, arrangeret af Smith Innovation og Artelia med støtte fra Realdania. Der var enighed om, at det langsomt går fremad med at få flere biologiske og naturlige materialer i anvendelse – men at der i høj grad mangler biobaserede materialer fra Danmark.
En i pionererne inden for salg af bæredygtige byggematerialer er firmaet Havnens Hænder, som kunne melde om en stigende efterspørgsel og at de nu har mere end 500 registrerede kunder. På det seneste har antallet af firmaer overhalet antal private kunder.
På spørgsmålet om, hvor biomaterialerne kommer fra nævnte Mikkel Damgaard fra Havnens Hænder en lang række europæiske lande – bortset fra Danmark.
Betonens fremmarch
”Træ, strå og lerjord er langt fra fremmede for os; de har været en del af dansk byggetradition i århundreder, men blev skubbet til side med betonens fremmarch i efterkrigstiden.”
Sådan skriver Realdania i sin præsentation af projektet ”Veje til biobaseret byggeri”. Formålet er at sætte skub i en produktion af danske materialer til byggeriet – at ”genopdage” de materialer, der har været brugt i Danmark i årtusinder, men i mindre og mindre grad de seneste 100 år.
Tækning med strå – tagrør – er en væsentlig del af den danske byggetradition; i dag importerer Danmark omkring halvdelen af de tagrør, tækkebranchen bruger, fra Kina. Forsøg på at få gjort myndigheder og lovgivere interesserede i at udvide den danske produktion af tagrør på de store arealer, der nu tages ud af landbrugsdrift på de vådeste jorde, har hidtil været forgæves. Den vedtagne holdning er, at der skal være ren, uberørt natur i disse såkaldte lavbundsjorde.
Studier har imidlertid vist, at høst af tagrør, naturhensyn og øget biodiversitet godt kan gå hånd i hånd. Man kan håbe, at det Realdania-støttede projekt kan være med til at åbne øjnene for, at det er en god idé at øge produktionen af tagrør, for interessen for strå til både tag og facader er voksende. I det hele taget bør der være mere fokus på at fremme dansk produktion af biologiske byggematerialer.
Plant et hus
Også på dette års ”festival”, HÅNDVÆRK, var interessen for naturens egne materialer stor. Som en deltager udtrykte det, så er der stemning for at ”bygge huse der kan plantes igen”. Det var teamet bag Building Green, der stod for HÅNDVÆRK, hvor gæsterne bl.a. kunne opleve tækning i praksis – en disciplin, der altid samler tilskuere til det fascinerende håndværk.
Eventcenteret Lokomotivværkstedet i København var 5. og 6. februar fyldt med håndværkere, influencere og meningsdannere til et par lærerige dage med vidensdeling og dannelse af netværk og for at hylde det gode håndværk.
Ler, træfiberisolering og selvfølgelig tagrør var på Live-Bygscenen, hvor Patrik Engman repræsenterede tækkefaget i en samtale med Jens Christian Morgenstjerne Bøgh fra Herningsholm Klimaerhvervsskole.
Video: Se Patrik Engman tække på HÅNDVÆRK i Lokomotivværkstedet, København.
Da Patrik blev spurgt om fordele og ulemper ved tækkerør som tagmateriale var svaret: ”Jeg ser kun fordele og ingen ulemper”.
Hermed en opfordring til at tækkebranchen på HÅNDVÆRK næste år får en stand på festivalen. Ingen tvivl om, at det vil samle mange og at interessen for at vide mere om stråenes muligheder er stor.



